[pic=659_1279224189.jpg]Met het verschijnen van de eerste zonnestralen wordt ook de barbecue weer bovengehaald. Lekker buiten eten als het 's avonds aangenaam weer is. Vlees, vis, groenten en stokbrood: je bereidt het op de barbecue. Voor een gezonde barbecue moet je je wel aan wat regels houden. Barbecueën lijkt soms wel synoniem voor veel en vettig eten. Toch kan een barbecue ook gezond zijn. Vervang de sausjes door yoghurtvarianten, eet meer salade dan vlees en gebruik mager vlees of magere vis. Let ook op met olie.Je kan ook variëren met het brood dat je bij de barbecue serveert. Kies eens voor noten-, meergranen-, volkoren- of bruin brood in plaats van gewoon wit stokbrood. Deze broden leveren meer voedingsstoffen en een meer verzadigd gevoel door de hoeveelheid voedingsvezels.Vergeet ook niet dat fruit heel geschikt is om te roosteren. Ananas op een stokje, of aardbeien en peer in folie zijn erg lekkere, gezonde en originele desserten.[i][b]Veilig eten[/b][/i]Barbecueën is leuk, maar je moet toch voorzichtig zijn met het eten. Je wil je gasten immers geen voedselvergiftiging doen oplopen. Als het warm is, moet je opletten met de houdbaarheid van het eten. Let ook op dat je het eten niet te lang ongekoeld laat staan. Enkele tips: * Haal vlees en vis zo kort mogelijk voor de bereiding uit de koelkast. * Zorg dat rauw vlees en rauwe vis niet met elkaar in aanraking komen, en ook niet met bereid vlees of bereide vis. * Gebruik aparte schalen en bestek en pak niks met je handen aan. * Maak het rooster grondig schoon voor je begint. * Als je van plan bent groot vlees, zoals spareribs of een halve kip klaar te maken, kan je het vlees in de keuken alvast voorgaren. * Zet kleine porties eten op tafel. Zo krijgt het niet de kans om op te warmen en bacteriën te ontwikkelen. [i][b]Veilig op de bbq[/b][/i]Het is belangrijk dat je de nodige veiligheidsmaatregelen in acht neemt als je gaat barbecueën. Gebruik alleen houtskool waarvan op de verpakking staat dat die geschikt is om te barbecueën. Aansteken moet je nooit met hout of petroleum doen. Het verbrandt namelijk nooit helemaal, en zo kunnen schadelijke stoffen ontstaan. Gebruik aanmaakblokjes of brandgel, dat is het veiligste voor de gezondheid. Leg er pas vlees op als de houtskooltjes gloeien en een wit laagje as hebben. Dat duurt ongeveer een half uur tot drie kwartier. Dan is de barbecue op de juiste temperatuur.